Türk Üniversiteler Birliği
Türk Üniversiteler Birliği, Türk Keneşi üye ülkeleri arasında yükseköğretim alanında iş birliğini teşvik etmek amacıyla 28-29 Mart 2013 tarihlerinde İstanbul'da yapılan Türk Keneşi Türk Üniversiteler Birliği Hazırlık toplantısında yönergesinin hazırlanmasıyla kurulmuştur.
Daha fazla bilgi için: http://www.turkunib.org/tr/site/index
Devlet Başkanları Zirveler Süreci:
Türk Cumhuriyetleri’nin bağımsızlıklarını kazanmalarından sonra 1992 yılında başlayan ve Türk Devletleri Teşkilatı (önceki adıyla Türk Konseyi) Sekretaryası’nın kurulduğu 2010 yılına kadar devam eden süreçtir. Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye ve Türkmenistan Devlet Başkanları arasında gerçekleştirilen 10 zirve toplantısını kapsamaktadır.
Türk Devletleri Teşkilatı Kuruluş ve Yapısı:
2009 yılında Nahcivan’da gerçekleştirilen Devlet Başkanları zirvesi sırasında, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi kurulmasına dair Nahçıvan Anlaşması Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan tarafından imzalanmış, 17 Kasım 2010 tarihinde yürürlüğe girmiştir. 2010 yılındaki zirvede ise Nahçıvan Anlaşması ile kurulması kararlaştırılan ve bünyesinde Devlet Başkanları Konseyi, Dışişleri Bakanları Konseyi, Kıdemli Memurlar Komitesi, Aksakallar Heyeti ve Sekretarya’yı barındıran Türk Devletleri Teşkilatı (önceki adıyla Türk Konseyi) hayata geçirilmiştir. Bu çerçevede, Türk İşbirliği Konseyi’nin İstanbul’da yerleşik Sekretaryası kurulmuştur. Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov Teşkilatın Dönem Başkanıdır. Genel Sekreterlik görevini Büyükelçi Kubanıçbek ÖMÜRALİYEV yürütmektedir.
Üye Ülkeler: Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan
Gözlemci Ülkeler: Macaristan, Türkmenistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)
Gözlemci Kuruluşlar: Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT)
Kaynakça: (https://www.turkicstates.org/tr)
Kuruluş:
Türk Devletleri Teşkilatı üye ülkeleri arasında yükseköğretim alanında iş birliğini gerçekleştirmek amacıyla kurulmuş olan Türk Üniversiteler Birliği; 10 Ağustos 2012 tarihinde Çolpon-Ata’da yapılan Türk Keneşi Eğitim Bakanları Toplantısı ve 23 Ağustos 2012 tarihinde Bişkek’te gerçekleştirilen Türk Devletleri Teşkilatı (önceki adıyla Türk Keneşi) İkinci Zirvesi’nde alınan kararlar sonucunda şekillenmiştir. Nihayetinde 28-29 Mart 2013 tarihleri arasında İstanbul’da yapılan Türk Keneşi Türk Üniversiteler Birliği Hazırlık toplantısında alınan kararlar ile yönergesi hazırlanarak kuruluşu tamamlanmıştır.
Hedefler:
Türk Devletleri Teşkilatının önemli işbirliği alanlarından birisini de eğitim alanındaki faaliyetler oluşturmaktadır. Eğitim işbirliği, Türk Devletleri Teşkilatı'nın kuruluş hedeflerinin merkezinde yer almakta; teşkilata üye devletler ile gözlemciler arasında eğitim alanında işbirliği imkanlarının artırılması önem ve öncelik taşımaktadır. Bu doğrultuda gerçekleştirilecek faaliyetlerin sadece TDT hükümetleri arasındaki işbirliğini değil, aynı zamanda ortak kültürün kardeş halkları arasındaki işbirliğinin geliştirilmesine de katkı sunması öngörülmektedir.
Projeler:
Türk Devletleri Teşkilatı Bünyesinde kurulan Türk Üniversiteler Birliği ve ilgili platformlarda hedeflenen işbirliğiyle beraber öğrencilere ve akademisyenlere yönelik somut projeler de oluşturulmuştur. Bu projeler ve hedefleri şunlardır:
• Ortak tarih, kültür, dil mirasından yola çıkarak yüksek öğretim kurumları arasında işbirliği sağlanması, çağdaş, bilimsel düzeye uygun eğitim standartlarının uygulanması suretiyle ortak kimlik bilinci yüksek nesiller yetiştirilmesi,
• Üye üniversitelerdeki programların uyumlu hale getirilmesi,
• Ortak kredi transfer sisteminin uygulanması,
• Öğretim elemanı yetiştirme programlarının teşvik edilmesi,
• Öğrenci ve öğretim elemanı değişim programlarının uygulamaya konulması,
• Üye üniversitelerin birbirlerinin diploma denkliğini tanımalarına yönelik uygun zeminin oluşturulması,
• Üniversitelerin belli alanlarda sahip oldukları öne çıkan üstünlüklerden yararlanılması,
• Uygulamaya yönelik ortak öğretim, araştırma programlarının ve projelerin yürütülmesi,
• Üye üniversiteler arasında sempozyumlar, akademik faaliyetler, kültür, bilim ve spor alanlarında yarışmalar düzenlenmesi,
• Türk dünyasına yönelik çalışmalar yürüten öğrencilere özel burs sağlanması,
• Ortak tarih, medeniyet ve edebiyatımıza yönelik derslerin tüm üye ülke üniversitelerinde verilmesi yönünde çalışmalar yapılması.
Kaynakça: (http://turkunib.org/tr/site/index)
Türk Devletleri Teşkilatı, eğitim alanındaki işbirliğini koordine edebilmek için Eğitim Bakanları ve Çalışma Grubu Toplantıları, Türk Üniversiteler Birliği (TÜRKÜNİB) ve Orhun Süreci gibi çeşitli mekanizmaları kullanmaktadır. Bu mekanizmalar vasıtasıyla üye ülkeler arasında akademik işbirliğini geliştirmek, öğrenci ve öğretim üyesi değişimini teşvik etmek ve Türk Dünyası genelinde eğitim standartlarının uyumlu hale getirilmesi amaçlanmaktadır. Bu hedeflerden hareketle ortak bir bilgi ve akademik tabanın oluşumu teşvik edilerek üye ülkeler ile gözlemciler arasında kültürel ve akademik bağlar güçlendirilmektedir.
Kaynakça: (http://turkunib.org/tr/site/index)
Yükseköğretim kurumları arasındaki işbirliğini güçlendirmek amacıyla Türk Devletleri Teşkilatı, üye ülkeler arasında bir birliğin kurulması fikrini desteklemiştir. Bu doğrultuda Türk Üniversiteler Birliği'nin (TÜRKÜNİB) kurulmasıyla 7 Genel Kurul Toplantısı ve 1 Özel Rektörler Toplantısı gerçekleştirilmiştir. Son Genel Kurul toplantısı Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi Dönem Başkanlığında 20 Mayıs 2024 tarihinde Bakü'de gerçekleştirilmiştir. Söz konusu genel kurulda üyeler tarafından yapılan oylama neticesinde Hacettepe Üniversitesi Türk Üniversiteler Birliği üyeliğine kabul edilmiştir. Ayrıca TÜRKÜNİB Dönem Başkanlığının Özbekistan Taşkent Uluslararası Üniversitesi’nce yürütüleceği kararlaştırılmış ve yapılan devir teslim ile yeni dönem başkanlığı süreci başlamıştır.
Kaynakça: (http://turkunib.org/tr/site/index)
Türk Üniversiteler Birliği’ne (TÜRKÜNİB) Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Macaristan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuyetinden üye üniversiteler ilgili linkte sunulmaktadır..
Link: (http://turkunib.org/tr/site/index)Üniversitemiz, 20 Mayıs 2024 tarihinde Azerbaycan’ın Bakü şehrinde düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Türk Üniversiteler Birliği (TÜRKÜNİB) 7. Genel Kurulunda birlik üyeliğine kabul edildi. Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi dönem başkanlığı ve ev sahipliğinde gerçekleştirilen genel kurula; Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye ve Macaristan’dan üst düzey yetkililer, üniversite rektörleri ve birliğe üye üniversitelerin temsilcileri katıldı.
Türk Üniversiteler Birliği (TÜRKÜNİB) 7. Genel Kurulunda üniversitemizi, Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Cahit GÜRAN temsil etti.
Üniversitemizin Türk Üniversiteler Birliği’ne üyelik başvurusunun görüşüldüğü genel kurul toplantısında söz alan Rektörümüz: Üniversitemizin uluslararası arenada bir marka olduğunu, dünyanın birçok ülkesinden gelen uluslararası öğrencilere kucak açtığını, üniversitemizin ata yurtlarından Türk Cumhuriyetlerinden gelen öğrenci kardeşlerimizin ortak evi, otağı olduğunu belirterek, TÜRKÜNİB’in bundan sonraki faaliyetlerine en üst düzeyde katkı sağlamada istekli olduğunu ifade etti.
Rektörümüz, TÜRKÜNİB üyelik sürecinde gösterdikleri ilgi ve destek için Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Büyükelçi Kubanıçbek ÖMÜRALİYEV’e, Türk Üniversiteler Birliği Dönem Başkanı ve Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adalat MURADOV’a teşekkür ve şükranlarını sunarak konuşmasını tamamladı.